fbpx
SEO

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür? 7 İpucu

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yalnızca bir sayfa görüntüledikten sonra sitenizden çıkış yapma yüzdesine hemen çıkma oranı (bounce rate) denir. Bir diğer tarif ile tek oturumluk ziyaretçi sayısıdır.

SEO çalışmalarında en önemli kriterlerden bir tanesidir. Siteye kullanıcılarınız geliyor fakat bir sayfayı ziyaret edip çıkış yapıyorsa altında birden fazla neden yatıyor olabilir.

Sitenizdeki en çok çıkış yapılan sayfaları ve hemen çıkma oranınızı aşağıdaki görseldeki gibi “Google Analytics” yardımı ile görebilirsiniz.

search analytics

Genel istatistikte yukarıdaki gibi görüntüden tüm sayfalarınızın oranını görebileceğiniz gibi tek tek sayfa bazlı da detaylı hemen çıkma oranınızı görebilirsiniz. Örnek bir sayfa görüntüsü aşağıdaki gibidir.

hemen çıkma oranı

Şimdi size daha önce denenmiş ve hemen çıkma oranını azaltma yönünde yapabileceğiniz bir kaç ipucu vermek istiyorum.

1) Yetersiz İçerik

Kullanıcı olarak arama yapıp bir siteyi ziyaret ettiğimizde aradığımıza karşılık bulmak isteriz. Örneğin, “Ege’de gezilecek yerler” şeklinde yazıp arama yaptığımda ziyaretçiye Ege bölgesinde gezebileceği yerleri sunan bir site kullanıcı deneyimi açısından başarılı sonuçlar elde edecektir. Kullanıcıya Ege bölgesi yerine Akdeniz bölgesinde gezilecek yerleri tarif etmek sitedeki çıkış oranınızı doğal olarak düşürecektir. Aynı zamanda arama motorlarını yanıltıcı olarakta algılanabileceğinden tehlikeli sularda yüzmemek gerekir. Kısaca kullanıcıya aradığını sunmak gerekmektedir.

yetersiz içerik

Kullanıcı arama yapıp sitenizi ziyaret ettiğinde 1 dakika ve üzeri sitenizde kalabiliyorsa arama sorgusu ile sitenizin alakalı olduğu konusunda arama motorlarına sinyal gitmektedir. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar ilk 9 saniye içerisinde sizden olumlu sinyaller almalıdır. Bilgiyi hızlı bir şekilde gösterebilmek ve okunabilirliğini artırmak için görsel ve içerik olarak kusursuz olmalısınız.

İçeriklerinizi yazarken kullanıcıları iyi analiz etmelisiniz. Okuma oranımız dünya genelindeki ortalamanın altında olduğundan yazılarınızda infografikler, görseller ve videolar ile okunabilirliği artırabilirsiniz. Kısa paragraflar ile akıcılığı sağlayabilirsiniz.

2) Sayfa Açılış Hızı

Site hızı arama kriterleri arasında yer aldığından ve beklemeyi sevmeyen kullanıcılar olduğumuzdan aradığımızı kolay bulmak isteriz. Site açılış hızı yavaş olan siteler kullanıcı deneyimi açısından olumsuz olarak kabul edilir.

Sayfa açılış hızı hemen çıkma oranı

Mobilde sitenizin açılış hızı 3 saniye ve altı, masaüstü cihazlarda ise 5 saniye ve altında açılmalıdır. Sitenizin hızını hemen test etmek için aşağıdaki siteleri kullanabilirsiniz.

Sitenizin hızını ölçebilir uyarı ve hata yönergelerini sitenize uygulayarak açılış hızınızı optimize edebilirsiniz.

3) Yanıltıcı Title ve Description Etiketi

Sayfalarınız ve içerikleriniz birbiri ile mutlaka uyuşmalıdır. İçerik olarak anlattığınız veya tarif ettiğiniz konu ile title ve description etiketleriniz uyumlu olmalıdır. Tekrar eden title ve descriptionlar ile doldurulmamalıdır. Örneğin, “Domates çorbası nasıl yapılır ? soruna cevap yazıyorsanız title veya descriptionda domates çorbası tarifinin nasıl yapıldığını açıklamalı ve o sayfa ile bağdaştırıcı kelimeler seçmelisiniz. Farklı bir çorba tarifi başlığı ve açıklaması kullanıcıyı yanıltacağından hemen çıkma oranınızı yükseltebilir.

4) Hatalı Sayfa veya Kırık Link

Hemen çıkma oranınız çok yüksek ve gelen ziyaretçiler saniyeler içerisinde sitenizden ayrılıyorsa fark etmediğiniz bir hata alıyor olabilirsiniz. Sitenize giren kullanıcıların tüm hareketlerini video ile izleyebileceğiniz “Yandex Metrika” kurulumu yapmanızı öneririz. Böylece analizleriniz daha anlamlı ve kullanıcıların nerede hata aldığı konusunda fikir sahibi olmanız daha kolay olacaktır. Kullanıcıların sitenizde rahat dolaşabilmesini sağlamalısınız. Search Console ile varsa kapsam hatalarınızı düzeltmelisiniz. Aşağıda örnek kapsam hatası olan bir görseli görebilirsiniz.

hemen çıkma kapsam sorunları

Kapsam sorunları bir hata veya eksiklik olduğundan bunları mutlaka çözmelisiniz. Kapsam sorunları hemen çıkma oranınızı ciddi etkiler. Bir diğer site tarama ve hataları listeleme programı olan Screaming Frog vasıtasıyla sitenizi komple tarayabilir hatalı sayfalarınızı düzeltmeye gidebilirsiniz. Hemen indirmek için –> https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/

5) Kötü Backlink veya Anti SEO

Sitenize kötü niyetli kişiler tarafından saldırı yapılıyor olabilir. Sitenize en çok bağlantı verilen linkleri Search Console > Bağlantılar yolunu izleyerek sürekli kontrol etmeli ayda bir kerede bilmediğiniz linkleri bağlantı reddetme yoluna giderek reddetmelisiniz.

Linki aşağıya bırakıyorum. Adımları izleyerek bağlantıları reddedebilirsiniz. https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

Bağlantıları reddederek Google’a sitenizin kalitesini ve alaka düzeyini belirlerken söz konusu bağlantının dikkate alınmamasını söylemiş olursunuz.

6) Tek Sayfalı (One-Page) Site

Şayet bir sayfalık bir ürün ya da portfolyonuzu tanıtan siteniz varsa doğal olarak hemen çıkma oranınız yüksek olacaktır. Endişelenmeyin her zaman bahsettiğimiz gibi şayet doğal bir şekilde kullanıcıya istediğini sunabiliyorsanız Google sizin doğal işler yaptığınızı bilecektir.

7) Tasarım ve Mobil Uyumluluk

Site tasarımı, kullandığınız fontlar, arkaplan renginiz v.s kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir. Açılır popuplar veya sitenizin reklam alanları kullanıcıları rahatsız etmeyecek seviyede olmalıdır. Rahatsız edici popuplar veya tasarımdaki büyük yer kaplayan reklam alanlarıda olumsuz hemen çıkma oranına sebep olacaktır.

Site içi koyacağınız arama butonu kullanıcılara aradıklarını kolay bulması için yardımcı olacaktır.

hemen çıkma oranı site içi arama

 

2018 yılındaki istatistiklere göre her 4 siteden 1 tanesi mobil uyumlu değildi. Fakat son süreçte arama motorlarının arama kriterleri arasında olduğunun vurgusunu daha da fazla yapmasıyla birlikte bu yıl bu oranda yükselmeler olmuştur.

Beğendiyseniz yararlı olabileceğini düşündüğüm 10 Temel SEO tekniği yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. 👇https://www.wiwidigi.com/bilmeniz-gereken-10-temel-seo-teknigi/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu