fbpx
SEO

Bilmeniz Gereken 10 Temel SEO Tekniği

Organik sıralamalarda üst sıralarda olmak yapay zekanın da aktif kullanılmasıyla bir dizi kuralları içermektedir. Site içi ve site dışı SEO kurallarının doğru stratejiler ile uygulanması ile sıralamalarınızda yükselmelerin olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

SEO’nun temelini oluşturan site içi SEO optimizasyonundan ve dikkat edilmesi gereken 10 temel SEO tekniğinden bahsedeceğim bu makalemizde. Site içi SEO ‘nun başlangıç noktası olması sebebiyle doğru optimize edilmemiş site içinin dış linkler ile ne kadar beslenirse beslensin sıralamalarda yükselmesi çok zor olacağından bu konunun üzerinde önemle durmanızı tavsiye ederim.

Site içi SEO Nedir ?

Site içi SEO, bir web sitesinin arama motorlarında sıralamalarının yükselebilmesi ve organik trafik alabilmesi için yapılan optimizasyonlar bütününe denir.

Zengin içerikler yayınlarken html etiketleri, başlıklar, meta açıklamaları ve resimlerin optimizasyonu v.s gibi az sonra da bahsedeceğim detayları içerir.

Site içi SEO Neden Önemli ?

Site içi SEO, kullanıcıların aramalarda sitenizin gösterilebilmesi için istenen kurallardır aslında. Arama yapan kullanıcın sitenizdeki içeriği mi aradığını bu site içi kuralları doğru uygulamanız ile elde edebilirsiniz.

  • Bir arama yaparken kullanıcıların gerçekte ne aradıklarını anlama.
  • Kullanıcının amacına uygun arama sonuçları sunmak (bilgilendirme, alışveriş, gezinme)

Site içi optimizasyonlarda bu iki maddeyi göz önünde bulundurarak görsellerinizi, videolarınızı içeriklerinizi v.s hazırlamanız sıralamalarda yükselmenizi sağlayacaktır.

Arama sonuçlarında doğru sonuçları sunabilmek için arama motorları site içi SEO’ya bu yüzden çok önem vermektedir.

1) GOOGLE EAT

Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik anlamına gelen E-A-T ( expertise, authoritativeness, trust ), Google’ın içerik yazarının web sitesini bir bütün olarak değerlendirmek için kullandığı algoritmadır. Kısaca kullanıcıların size sunduğunuz içerik üzerinden güvenip güvenmeyeceğini değerlendirmesidir diyebiliriz. 2018 Ağustos ayında yapılan bu güncelleme ile siteler arama sonuçlarındaki sıralamalarda baya dalgalanmalar yaşamıştı.

google eat nedir?

Google arama sonuçlarında zengin içeriğe hep önem vermektedir. Yüksek kaliteli içerik üreten sitelerin ödüllendirilmesi ve sıralamalarda üst sıralarda olması düşük kaliteli içerikli olan siteleri de daha az göstermeyi hedeflemektedir. Yüksek kaliteli içerik ile arama sonuçlarında listelenen verilerin bir ilişkisinin olması aşikardır. (Bir sonraki yazımızda Google EAT güncellemesi ile alakalı yazmayı düşünüyorum). İçerik üretirken Google EAT algoritmasının kurallarına uymamız gerekmektedir.

2) Başlık Etiketi (Meta Title)

Her web sayfasında yer almaktadır. Html head etiketi arasında yer alan sayfalar hakkında ipucu veya içerik sağlayan etiketlerdir.

Arama motoru sonuç sayfalarında ve tarayıcıların pencerelerinde gösterilir. Aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

başlık etiketi arama sonucu

Kendi başına başlık etiketi, organik sıralama üzerinde çok az etkiye sahiptir, bu yüzden bazen göz ardı edilir.

Eksik, tekrar eden ve kötü yazılmış başlık etiketleri SEO sonuçlarınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle başlık etiketini optimize etmelisiniz.

3) Açıklama Etiketi (Meta Description)

Sayfa içeriğiniz tanımını sunduğunuz alandır. Arama sonuçlarında title etiketinin hemen altında sunulan alandır.

meta description

Doğru şekilde optimize edilmiş meta description alanı arama sonuçlarında tıklama oranınızı, arama sonucunun kalitesinin algılanmasını artırabilir.

4) Sayfa Başlıkları

Blog sayfanızda yazdığınız bir yazıda sıralamalarda üst sırada yer alabilmek için başlıklarınızı doğru seçmelisiniz. Kullanıcı tarafından merak uyandırıcı başlıklar seçmeli ve yazınızın okunmasına teşvikte bulunmalısınız.

5) Başlık Etiketleri (H tagları)

Başlık etiketleri, içeriğinizdeki başlıkları ve alt başlıkları diğer metin türlerinden (örneğin paragraf metni) ayırmak için kullanılan HTML etiketleridir. (H1-H6). Son güncelleme ile bu etiketlerin önemsiz olduğu söylense de bu etiketlerin kullanıma dikkat etmelisiniz.

H etiketleri ile içeriklerinizin okunabilirliğini artırabilirsiniz. Arama motorları için ise anahtar kelimelerinizi bu etiketlerde kullanabilirsiniz.

6) SEO’ya Uygun İçerikler Yazma

Hem kullanıcılar hemde arama motorları için içerik üretmelisiniz. Arama sonuçlarında arama yapan kişilere içerikleriniz sunulduğunda gerçekten faydalı olup olmadığını sorgulamalısınız. Sadece içerik üretmek için yazmak doğru bir strateji değildir. Yüksek kaliteli ve alaka düzeyi yüksek içeriklere odaklanmalısınız.

7) Anahtar Kelime Hedefleme

Anahtar kelimelerinizi birden fazla sayfada hedeflememisiniz. Bu şekilde kullanımlarınız varsa mutlaka kontrol etmeli ve güncellemelisiniz.

Aynı anahtar kelime için sıralanan birden fazla sayfanız olduğunda, aslında kendinizle rekabet ediyorsunuz.

8) İçerik Denetimi

Web site sahipleri genelde içerik üretip sonuçlarını pek gözlemlememektedir. Yeni içerikler üreterek eski içeriklerin takibini yapmamaktadır. Mevcut içeriği denetlemek bize çok yardımcı olacaktır. Çünkü bu içerikler bize ipuçları sunmaktadır.

  • İçerikleriniz hedef kitlenize ulaşıp ulaşmadığını denetlemelisiniz.
  • İçeriğinizdeki bilgilerin hala doğru olup olmadığını belirlemelisiniz.
  • Hangi tür içeriğin sizin için işe yaradığını belirlemelisiniz.

İçerik denetimleri SEO stratejinize büyük ölçüde yardımcı olur ve düzenli olarak yapılmalıdır .

9) Resim Optimizasyonu

Görsel açıdan güzel olan siteler daha çok kullanıcıların dikkati çekmektedir. Fakat kullandığımız görseller sitemizin açılış hızını yavaşlatmamalıdır. Bu konuda görsel optimizasyonu ile alakalı yazmış olduğum yazıya buraya tıklayarak göz atmanızı tavsiye ederim.

İçeriğinizi destekleyen resimler eklediğinizden ve açıklayıcı başlıklar ve alt metin etiketleri kullandığınızdan emin olmalısınız.

10) Kullanıcı Katılımı Etkileşimi

Kullanıcılar tarafından içerikleriniz yararlı olmalı ve sitenizi ziyaret eden kullanıcılar tekrar sitenizi ziyaret etmelidir. Böylece kullanıcı

Kullanıcı katılımını artırmak için, site hızı, kullanıcı deneyimi ve içerik optimizasyonu gibi özelliklere odaklanmalısınız.

Sormak istediğiniz sorularınız için aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu