Aramalarda Yükselmek İsteyenler için Kaliteli bir SEO Ajansı 8 Adımda Neler Yapar?

Web arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen herkesin SEO çalışmasına ihtiyacı vardır. Kısaca SEO çalışmasının amacı Google ve diğer arama motorlarının kullanıcılarına daha iyi hizmet verilmesini sağlamak ve aynı zamanda en iyi hizmet vereni sıralamalarda üst sıralara taşıyarak ödüllendirilmesidir. SEO kelimesinin açılımı aslında “Search Engine Optimization” anlamına gelmektedir. Yani Türkçeye çevirdiğimizde “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına çıkar. SEO Ajansı ise belirli bir ücret karşılığında bu çalışmalarınızın tümünü yöneten ve sizlere bu konuda destek sağlayan kuruluşlardır. Peki bu çalışmalar nelerdir? Gelin bunları 8 adımda inceleyelim.
1- Meta Etiketleri Yönetimi :
Meta etiketleriniz her sayfa için gerekli kurallara uygun bir şekilde düzenlenip, arama motorlarının istemediği durumlardan kurtulup bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Özellikle meta title ve meta description alanı SEO için olmazsa olmaz niteliklerden bir tanesidir.

2- Search Console Yönetimi :
Search Console, Google’ın vermiş olduğu ücretsiz site kontrol aracı diyebiliriz. Oldukça kapsamlı incelemeler ve taramalar yapılabilir. Bu konsolda üstelik web sitenizde yaptığınız değişiklikleri hızlı bir şekilde Google tarafından taranmasını talep edebilirsiniz.

3- Site Haritası & Robots.txt Optimizasyonu :
Her web sitesinin bir Site Haritası ve Robots.txt dosyası olması gerekmektedir. Site haritası web sitenizdeki tüm bağlantılara kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlayacaktır. Robots.txt ise arama motorlarının web sitenize yaptığı taramalarda, taramasını istemediğimiz dosya veya klasörlerin taranmasını engellememizi sağlar. Bu sayede gerek görmediğiniz veya uygun olmayan sayfalarınız Arama Motorları tarafından aratıldığında kullanıcıların karşısına çıkmamış olur.

4- UI ve UX Optimizasyonu :
UI(User Interface), Kullanıcı arayüzü anlamına gelmektedir. UX(User Experience) ise Kullanıcı Deneyimi anlamına gelen bir kelimedir. UX tamamen içeriği kapsamaktadır. UI ise tamamen tasarım, görünüm ve estetik bazlı optimizasyondur. Bu ikisi bir arada kullanıldığında, kullanıcılar aradığı içeriği sizin sayfanızda arayıp bulabilecek ve aynı zamanda ararken tasarımınızın estetik yapısı ile karmaşıklıklardan kurtulacak.

5- Görsel Optimizasyonu :
Web sitenizin açılış hızı, sayfa geçiş hızı, yüklenme hızı gibi faktörleri etkileyen en büyük etkenlerden bir tanesi görsellerinizin boyutudur. Web sayfalarınızdaki görselleri optimize edilerek yüklenmesi gerekmektedir. Bu optimize işleminde, tüm görseller sabit bir ölçüde ve düşük boyutlarda yüklenmelidir. Bunun sayesinde hem görsellerin boyutları birbirinden farklı olmadığı için kayma gibi sorunlarla karşılaşılmayacak, hem de düşük boyutlu görseller olduğu için sayfanız hızlı şekilde açılmasını sağlayacak.

6- Site Açılış Hızı :
Site açılış hızı, web sitenize kullandığınız sunucunun kaldırabileceği trafik ile veya yukarıda bahsettiğim görsel optimizasyon işlemleriniz ile ilgili hızda yavaşlamalar meydana gelebilir. Web sitenizin hızı yüksek olması gerek. Aksi taktirde kullanıcılar sitenizi terk edebilir. Site hızınızı kontrol etmek istiyorsanız Google’ın sağlamış olduğu ücretsiz “PageSpeed Insights” aracını kullanabilirsiniz. Üstelik web sitenizi hem masaüstü hem de mobil hızlarını ayrı ayrı test edebilirsiniz.

7- Mobil Uyumluluk :
Günümüzde “Responsive” olarak adlandırılan tasarımlar, web kullanıcılarının hangi boyutlu cihazdan girdiği fark etmeksizin sayfa görünümünü ve tasarımın ona göre ayarlanmasını sağlamaktadır. Yani kısaca web siteleriniz tüm cihaz boyutlarına ve özellikle mobil cihazlar için uyumlu olması gerekmektedir.

8- Yapısal Veri İşaretleme :
JSON-LD, RDFa, Mikro Veri gibi işaretleyiciler kullanarak web sitenizde olan içeriği arama motoruna daha geniş bir şekilde tanıtarak, arama motorlarının kullanıcılarına web sitenizi daha zengin içerikler ile sunulması sağlanır.
