fbpx
SEO

Küçük İşletmeler İçin SEO

Yazımızı okumaya geldiğine göre sen küçük işletme sahibisin!

Sevdiğiniz işi yapmaya odaklandınız ve bir şirket kurdunuz. Kulağa çok hoş gelse de tabi ki her şeyi yapmakla artık siz mükellefsiniz. Pazarlamadan satın almaya muhasebeden temizliğe v.s tüm işler artık size bakıyor. Ödemeleri takip ediyor alacakları kovalıyorsunuz. Hoşgeldiniz…

İşinizi kurdunuz ve artık müşterilere odaklanmanız gerekmektedir. Bunun için en az maliyet ile en çok müşteriye erişmenin bir yolu olmalıdır dediğinizi duyar gibiyim. Evet tabi ki bu mümkün bu yazımızda teknik biraz teknik biraz yol gösterici olacağız. SEO

Belki daha önce bir çok yerde duydunuz SEO kelimesini belkide ilk defa duyuyorsunuz. Hiç sorun değil artık duyduğunuzu varsayıyorum ve her işletme sahibinin az da olsa SEO kriterleri SEO stratejileri hakkında bilgisi olması gerektiğini düşünüyorum.

Her küçük işletme sahibinin bilmesi gereken SEO kriterlerine gelin hep birlikte göz atalım. Her anlattığımı bilmeniz gerekmese de en azından fikir sahibi olmalısınız.

  • SEO kriterleri neler ?
  • Aramayı nasıl etkilediler ?
  • SEO ile ilgili danışmanlık alacaksınız veya bünyenize SEO uzmanı alacaksınız bilmesi gerekenler neler ?

1 ) SEO İÇERİK KULLANICI AMACI

SEO içerik kullanıcı amacı

Seo içerik kullanıcı amacı

SEO hizmeti almak istediniz ve içerik candır kelimesini çok duydunuz buna eminim fakat görüldüğü gibi içerik can değildir. İçerik arama aslında amaçtan öte bir araçtır. Kullanıcıya aranılan doğru bilgiyi doğru bir şekilde sunmak ise amaçtır. Özetle içerik doğru sunulduğunda candır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta içeriği arama motorları için değil kullanıcılar için oluşturmamız gerektiğidir. Süslü cümleler yerine kullanıcı okumak istediğini sitenize girdiğinde görebiliyorsa doğru yoldasınız demektir. Sitenizi ziyaret eden müşteriler ilk 9 saniyede mesajı almalıdır. Şayet siz bu 9 saniyede müşterilerinize vermeniz gereken mesajı aktaramıyorsanız o müşteriye güle güle diyebilirsiniz. İstatistiksel veriler 9 saniyeye işaret etmektedir.

Bir örnek vererek bu başlığa devam etmek istiyorum. Bir telefon satın alacaksınız “apple telefon” yazdınız varsayalım Google’a. Milyonlarca site çıktı değil mi karşınıza ? Amacınız telefon satın almak mı yoksa apple telefon hakkında bilgi sahibi olmak mı ? Google elbette size doğru bilgiyi sunmak için arkada çalışıyor. Siz de doğru bilgiyi müşterilerinize sunabilmek için çalışmalısınız. Amacınız vermek istediğiniz mesaj sitenizde net bir şekilde verilmelidir. Şayet telefon satmak istiyorsanız sitenizin içeriği de telefon satışı üzerine olmalı. Apple telefon tamiratı ise siteniz telefon tamiratı üzerine olmalıdır. İçerik önemli fakat doğru amacına uygun içerik olmalıdır.

2 ) BAĞLANTILAR (LİNKLER)

BAĞLANTILAR (LİNKLER)

Linkler

Sitenize aldığınız bağlantı linkleri ve sitenizden çıkış yaptığınız bağlantı linkleri SEO açısından çok önemlidir. Sitenize gelen linklerin önemi(pagerank) ne kadar yüksekse popülerliğiniz arama motorları açısından bir o kadar kuvvetli olacaktır. Sitenizden çıkış yaptığınız linkler gerçekten müşterileriniz tarafından tıklanılacağını düşünüyor musunuz ? Başa dönmem gerekirse bu bağlantı arama motorları için mi kullanıcılarımız için mi ? Şayet yaptığınız işi doğal yapar ve kullanıcıya yararı dokunacak içerikler oluşturursanız doğru yoldasınızdır. İçeriğe linkte koyabilirsiniz demektir. Sitenize referans olacak sitelerde artık önemlidir. 3 – 4 tane alakasız link alıp backlink sayınızı artırmanıza odaklanmak yerine 1 tane kaliteli bir siteden referans almanız sıralamarda yararınıza olacaktır.

3 ) TEKNİK

Küçük işletmeler için SEO Teknikleri

teknik

Teknik SEO, site türüne, CMS’ye (varsa) ve sunucu / barındırma ortamına bağlı olarak, çeşitli gereksinim ve özelliklere sahip geniş bir alandır.

Eğer teknik olarak yeterli bir bilginiz yoksa bu konuda danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederim. Yaptığınız işlemin ne olduğunu bilmeden teknik olarak SEO adımlarını uygulamanızda mümkün olmayacaktır. Örnek olarak javascript ve css dosyalarının optimizasyonu teknik bilgi gerektirmektedir.

4 ) YEREL SEO

Sattığınız ürün veya verdiğiniz hizmet bölgesel ise yerel SEO ya odaklanmanızı öneririm. Bu konuda yapılması gerekenler ile ilgili ayrıca uzun bir makale yazmayı düşünüyorum. Fakat temel anlamda aşağıdaki adımlar izlenebilir.

  • Google My Business üzerinden işletmenizin kaydını mutlaka yapın.
  • Bing arama motorunu kullanarak yerinizi ve işletmenizi doğrulayın.
  • NAP (number, address, phone) bilgilerinizin güncel olduğundan emin olunuz. Yerel dizin siteleri veya sektörel dizin sitelerinden yardım alabilirsiniz

5 ) MAKİNE ÖĞRENMESİ

SEO MAKİNE ÖĞRENMESİ

Makine Öğrenmesi

Yapay zekanın artık hayatımıza her alanda etkilerini görebiliriz. Arama motorları da yapay zeka kullanmakta ve artık yapılan her aramayı ve her detayı insan gibi algılayabilmektedir. Google “Rank Brain” adında bir yapay zeka algoritması kullanmaktadır.

Yapay zeka, basitçe arama motorlarına, içeriği bir insanın ve bağlamın daha iyi anlama yetisini verir. Yapay zeka kullanımı çok daha başında olduğumuzu düşünürsek ilerleyen süreçte büyük dataları arkaplanda yapay zeka ile harmanlanmış bir vaziyette aslında insan cevap veriyormuşcasına isteyeceğiz. O yüzdendir ki ne yaparsanız yapın sakın arama motorlarını kandırma yoluna gitmeyin. Yaptığınız tüm SEO çalışmalarında doğal yolu tercih edin. İlerleyen süreçte bunu daha net bir şekilde hissedeceğinizi söyleyebilirim.

Bu yazımda umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Diğer SEO kategorimizdeki yazılarıda okuyarak sitenize uygulayabilirsiniz. https://www.wiwidigi.com/seo/

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu