fbpx
SEO

SEO için Görsel Optimizasyonu

Site hızımızı etkileyen en büyük faktörlerden olan görselleri optimize etme ve doğru kullanmak site trafiğimizi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Sayfa yükleme hızımızın uzun olması genellikle optimize edilmemiş görsellerden kaynaklanmaktadır.

Hepimiz sitemizin görsel olarak güzel olmasını resimlerimizin kaliteli olmasına bağlarız. Tabiki görsellerimiz güzel olacak ama arama motorlarında sıralamamızın iyi konumda olmasını istiyorsak yapmamız gereken birkaç işlem vardır.

SEO için görselleri doğru adlandırlamalı ve açıklama (title, alt) etiketleri ile görselimizin ne olduğunu arama motorlarına açıklamalıyız. IMG-34532.jpg şeklinde adlandırılmış bir resim yerine seo-optimizasyonu.jpg şeklinde bir görsel adını tercih etmeliyiz. Genelde hiç dikkat edilmeyen bu adlandırma yapay zeka kullanan arama motorları tarafından önem arz etmektedir. Sitede kullandığınız bu görsellerimizdeki alt ve title etiketleri içerikle ve anahtar kelimelerinizle alakalı olmalıdır. Title etiketleri sayfada resimlerin üzerine mouse ile gelip durulduğunda açıklama olarak kullanıcılara gösterildiğinden anahtar kelime dizini şeklinde de doldurulmamalıdır. Doğru title ve alt etiketi kullanımı aramalarda öne çıkmanıza destek olacak ve sayfa alaka düzeyinizi artırmanıza da katkı sağlayacaktır. Eticaret sitenizde ürün görselleri için stok kodu veya model kodlarını da kullanabilirsiniz.

Site başlıklarınız ile sayfa içeriğiniz ve görsellerinizin bir bütündür. Dolayısıyla içerikleriniz, görselleriniz ve başlıklarınızın seçiminde bütünlüğe dikkat etmelisiniz.

Doğru görsel boyutları ve formatları kullanmalısınız. Yanlış boyut veya görsel formatının kullanılması site açılış hızınızı etkileyebilir. JPEG formatlar PNG formatlarından daha SEO dostudur. Özellikle arkaplansız görsellere ihtiyacınız yoksa daha iyi sıkıştırma seviyeleri sunduklarından JPEG formatı kullanabilirsiniz. Logolarda veya diğer yüksek çözünürlüklü görsellerinizde SVG formatını da tercih edebilirsiniz. (Sayfa önbellekleme ve sıkıştırılmış formatları tercih etmelisiniz.). GIF formatı fazla renk gerektirmeyen basit animasyonlarda tercih edilebilir. Büyük ve uzun animasyonlu görüntüler için video kullanılmalıdır.

Tüm bu dikkat etmemiz gereken hususlar içerisinde en önemlisi aslında dosyalarımızın gerçek boyutlarıdır. Sitenizde kullandığınız her bir görseli 100 KB ın altında veya daha küçük bir oranda kaydetmeye çalışın. Şayet slider tarzı yerlerde yani sayfa üst kısımlarında daha büyük boyutlu görseller kullanmak zorundaysanız sayfa yükleme işleminizi aşamalı olarak yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre format ve dosya boyutlarınızı belirlemelisiniz.

Google Lighthouse ve Page Speed Insight her ne kadar farklı özel sıkıştırma formatlarını (JPEG 2000, JPEG XR ve WebP) önersede her tarayıcı bu formatlara uyumlu değildir.

Bir diğer dikkat etmemiz gereken husus ise görsel boyutlarıdır. En büyük masaüstü ekranlarından bile yüksek görüntü boyutlarını tercih etmemelisiniz. (Genelde en fazla 2560 pikseldir.) Tasarım ve yazılımsal olarak tablet, cep telefonları veya masaüstü pclerde tasarımınızda kullanılan görsellerin farklı boyutlarını tercih edebilir veya var olan görselinizin boyutlandırmasını yapabilirsiniz.

Size görsellerinizi optimizasyon yaparken en çok tercih edilen birkaç görsel sıkıştırma aracını aşağıda sunmak istiyorum.

  1. TinyPNG : PNG ve JPG dosyalarınızın dosya boyutunu azaltmak için kullanabilirsiniz. 20’li görseller halinde ücretsiz sıkıştırma yapabilirsiniz.
  2. Smush : WordPress için görüntü sıkıştırma ve optimizasyon eklentisi
  3. MinifyWeb : web dosyalarını online olarak sıkıştırmak için ücretsiz site.
  4. GIMP : İndirilebilir resim editör programı

Resimlerin yalnızca optimizasyon yapılması sayfa açılış sürecinizi düşürmeyecektir. Sayfalarınızda bu görsellerin kullanım şekli de çok önemlidir. Örneğin bir eticaret siteniz var ve ansayfanıza 100 adet ürün koyduğunuzu varsayalım her sayfa yenilemede 100 adet ürün isteği sunucuya gidecek ve bekleme sürecini artıracaktır. Burada lazy load kullanarak bu süreci sayfalama yaparak kullanıcı aşağı sayfa da aşağı doğru yöneldikçe ürünlerin yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi halde ne kadar optimizasyon yaparsanız yapın sayfa açılış süreciniz belli seviyede optimize olacaktır.

Yapay zekanın kullanımının artmasıyla arama motorları da hayatımıza yenilikler getirmeye devam etmektedir. Google’ın Vision API ürünü ile artık alışveriş görsellerinin içeriği algılanabilmekte. Yani siz alışveriş alanına görsel eklediğinizde o görseliğin ne olduğu konusunda arama motorları sizi yönlendirebilecek. Sitelerimizde bulunan görselleri title ve alt etiketleri ile birleştirerek aramalarda sunan Google bu ürünü ile ilerleyen süreçte hiçbir şeye ihtiyaç olmadan görsellerinde içeriklerini algılayabilecek.

vision api nedir?

Sonuç olarak SEO çalışmalarında altın kuralın sabır olduğunu unutmamalısınız. Yaptığınız her çalışmada doğal olmayan yolları seçmemeli ve arama motorlarını kandırmaya yönelik çalışmalardan uzak durmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu