fbpx
SEO
Trend

Google Bert Güncellemesi

Google, Bert Güncellemesini geçtiğimiz ay duyurdu. BERT “Bidirectional Encoder Representations from Transformers” yani Transformatörlerden Çift Yönlü Kodlayıcı Beyanı’dır. Eh biraz daha açmak gerekirse Bert Güncellemesiyle Google’a mantıksal değerlendirme gelmiş oldu. Böylece yapay zekanın eş anlamlı kelimeleri de algılayacağı, sorgulamalara etki edeceği bir güncellemeden bahsediyoruz.

Ve bu güncellemeyle birlikte sıralamalarda tabi ki dalgalanmalar başladı. Bazı sıralamalar için geçici olduğu düşünülen bu dalgalanmalar, bazı sıralamalar için muhtemelen kalıcı olacaktır. Peki Google Bert Güncellemesiyle bu sefer neyi ön planda tuttu, hangi kriterler daha önemli oldu? İşte madde madde Google Bert Güncellemesi ve sıralamalar için asla önemini yitirmeyen SEO kriterleri!

Dilbilgisini seven Google!

Google, Bert Güncellemesiyle birlikte dilbilgisine daha önem verir oldu. Google edatları daha önceden algılamazken şimdi edat kullanımı ile sorguları nokta atışı sonuçlara götürmeye başladı. İngilizce’deki from, to bağlaçları gibi dilimizdeki –den, -de bağlaçları artık Google tarafından anlaşılır oldu.

Yapay zeka metotları geliştikçe arama sorgulamalara da müthiş iyileştirmeler geldi. Örneğin; önceden Google eş anlamlı kelimeleri algılamazken yeni güncellemeyle sorgulara aradıklarınızın eş anlamlı sonuçlarını da yansıtacaktır. Şunu söyleyebiliriz ki artık yapay zeka bir cümlede ne söylenmek isteniyorsa onu algılayacaktır.

Kullanıcının sorgusu önemli

Google’ın Arama Algoritmasıyla zaten büyük bir değişiklik yaptığı Featured Snippet özelliği kullanıcı sorgusunun ne kadar önemli olduğu konusunda harika bir başlangıçtı. Örneğin Google’da “Iphone 11 özellikleri” yazdığınızda arama sorgusunda sonuç olarak aşağıdaki şekilde Featured Snippets görürsünüz.

Yukarıdaki Featured Snippets’te görüldüğü gibi Iphone 11’e ait tüm teknik özellikleri derinlemesine anlatan, Google’a en verimli şekilde sunan websitesi Featured Snippets olarak görünmektedir. Burada da kaliteli ve kullanıcısı aramasına yönelik içeriğin ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Yani bu durumda sitenizde yer vereceğiniz yazılar için arama motorlarına yönelik çalışmaktan ziyade kullanıcılar nasıl arar ve sonucunda ne elde etmek isterleri düşünerek yazarsanız SEO’da amacınıza ulaşmış olursunuz.

Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımı

Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımının SEO açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Örneğin; yalnızca “kışlık ayakkabılar” yerine “erkek kışlık ayakkabı modelleri” gibi uzun kuyruklu anahtar kelimelerin daha etkili olacağını biliyoruz. Aşağıda kışlık ayakkabı sorgusunda önerilen diğer uzun kuyruklu anahtar kelime örneklerini görüyoruz.

Bert Güncellemesiyle her şey daha mantık çerçevesinde olacağına göre uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımına dikkat edildiğinde sitenizin daha görünür olacağından şüpheniz olmasın!

Kullanıcı deneyimi

UI ne kadar önemliyse UX(User Experience) Kullanıcı deneyimi de o kadar önemlidir. Siteyi tasarlarken renkler, şekiller, yazılar her şey güzel görünsün isteriz. Web sitesinin hızı( https://www.wiwidigi.com/site-hizinin-seoya-etkisi-nedir/ ), CTA eylem çağrısı butonları, yazıların okunabilirliği, sayfalar arası geçiş kolaylığı, satın alma sayfalarındaki sorunsuz üyelik ve ödeme yapabilme durumları… İşte bunların hepsi kullanıcı deneyimiyle alakalı. Kullanıcı deneyiminin başarılı olduğu bir site Google tarafından da sevilir ve Bert güncellemesine karşı da yenik düşmez diye düşünüyoruz. 

Slayt, video, infografik gibi etkileşimi yüksek içerikler

Artık yalnızca yazıp geçme durumları eskilerde kaldı sanki. Şimdilerde düze bir yazı okumak yerine aralara anlatılmak istenen konuyla alakalı infografikler, videolar, gifler ve görseller de eklenince içeriğimizin kalitesi gitgide artıyor. Dolayısıyla anlatmak istediğinizi kullanıcıya doğru bir şekilde yansıtabiliyorsanız bu kullanıcının web sitenizde kalma süresine, sitenizin organik görünürlüğüne ve böylece Google’ın sitenizi sevmesine etki ediyor.

Mobil uyum

Her Google güncellemesinde olduğu gibi sıralamalara yenik düşmemek için defalarca söylenen kriterlerin en başında mobil uyum gelir. Aslında artık çoğu kişi / firma buna dikkat eder oldu fakat hala tam anlamıyla mobil uyumlu altyapısı olmayan ve aktif olan binlerce web sitesi var. Bu da sıralamalar ve Google Bert’e meydan okuma için gayet yetersiz olunması anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu