fbpx
SEO

Bilmeniz Gereken 7 SEO İpucu

Tarama hızınızı optimize etmeye ve web sayfalarınızın aramada daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak 7 ipucu ve püf noktası yazımızda.

1. Google Arama Konsolu ile Tarama Durumunu İzleme

Google arama konsulu (Google Search Console) üzerinden sitenizin analizini ara ara kontrol etmelisiniz. Buradaki site hataları size ipuçları verecek ve daha büyük sorunların göstergesi olacaktır.

Tarama durumunuzu 30 veya 60 günde bir kontrol ederek sitenizin genel pazarlama performansını etkileyen olası hataları belirleyebilirsiniz.

search console

Yukarıdaki gibi sizde sitenize ait verileri kontrol edebilir varsa hataları görüntüleyebilirsiniz. Sitenize ait url leri kaldırma isteğini gönderebilirsiniz. Sitenizde ulaşılamayan sayfa varsa 404 sayfanıza yönlendirmeniz avantajınıza olacaktır. Google ın sitenizi tarama istatisklerini mutlaka takip etmelisiniz. Sitenize yaptığınız SEO çalışmalarının ne kadar etkili olduğunu da buradaki ipuçlarından yakalayabilirsiniz.

Yaygın Tarama Hataları ve Çözümleri

Görülen en yaygın tarama hataları aşağıdaki gibidir.

  • DNS HATASI
  • SUNUCU HATASI
  • ROBOTS.TXT HATASI
  • 404 HATASI
hatalar

Sitenizde bu hatalardan birisinin olup olmadığı konusunda geçmiş site taramalarına bakabilir ya da varsa anlık olarak Google gibi Getir aracını kullanarak görebilirsiniz.

Sunucu ile alakalı genel sorunlar ise aşağıdaki gibidir.

Zaman aşımı

Bağlantı reddi

Bağlantı sağlanamadı

Bağlantı zaman aşımı

Cevap Yok.

şeklindedir. Bu sorunlar sunucu bazlı olduğundan hosting hizmeti aldığınız firma ile görüşerek sorunu çözmenizde fayda olacaktır.

Robots.txt hataları ise siteniz için daha problemli olabilir. Robots.txt dosyanız 200 veya 404 hatası veriyorsa, arama motorlarının bu dosyayı almakta zorluk çektiği anlamına gelir.

Yeni bir robots.txt dosyası oluşturabilir ve yeniden gönderim sağlayabilirsiniz. Bu hataların hızlı bir şekilde çözülmesi, arama motorlarının sitenizi bir sonraki taraması sırasında tüm hedef sayfalarınızın taranmasını ve dizine eklenmesini sağlayacaktır.

2. Mobil Dostu Web Sayfaları Oluşturun

Web sitenizi mobil bir platformda(tablet, telefon v.s) test ettiğinizde sorunsuz çalışmalıdır. Google Pagespeed Insightsüzerinden sitenizi test ederek mobil uyumluluğunuzu ve hızınızdaki problemleri mutlaka gidermelisiniz. Sayfa hızı önemli bir sıralama faktörüdür ve arama motorlarının sitenizi tarayabileceği hızı etkileyebilir.

3. İçeriği Düzenli Olarak Güncelleyin

Doğru ve kullanıcı için üretilen içeriğin CAN olduğunu daha önceki yazılarımda da söylemiştim. Sitenizin içeriğini mutlaka zaman içerisinde güncellemeli ve sitenizi aktif tutmalısınız.

güncel

Düzenli olarak yeni içerik oluşturursanız, arama motorları sitenizi daha düzenli olarak tarar. Düzenli olarak içerik üretmek, arama motorlarına sitenizin sürekli olarak yeni içerik geliştirdiğini ve yayınladığını ve dolayısıyla hedef kitlenize ulaşmak için daha sık taranması gerektiğini gösterir.

4. Her Arama Motoruna Site Haritası Gönderin

Sitenizin hızlı indekslenmesi açısından sitemap.xml oluşturmak çok önemlidir. Site haritası oluşturma araçlarını kullanarak mutlaka sitenizin bir haritasını oluşturmalı ve tüm arama motorlarına site haritanızı göndermelisiniz. Site haritanızı göndermek için Search Console u kullanabilirsiniz. Diğer arama motorları içinde her arama motorunun web sitesi yönetici araçlarını kullanabilirsiniz.

5. Sayfa kaynaklarınızı optimize edin. Site açılış süresini düşürün.

Sitenizin açılış süresini optimize etmelisiniz. Sayfa açılışınızda yüklenen gereksiz dosyalar varsa kaldırmalı kullanılan kaynaklarınızı da optimize etmelisiniz. Resimlerinizin boyutlarını küçültmeli javascript ve css dosyalarınızı sayfa yüklendikten sonra çağırmalısınız. Sitenizin açılış süresini düşürmek için sayfa önbellekleme ve gzip sıkıştırmayı da aktif edebilirsiniz.

6. Kopya İçerik Üretme Varsa Kaldır!

Sitenizde gereksiz ve yinelenen içerik olmamalıdır. Ürettiğiniz içerikler mutlaka kullanıcıya yönelik olmalı arama motorlarını kandırmaya yönelik olmamalıdır. Genelde yapılan hatalardan bir tanesi de yazılan içeriğin kopyasını alarak birden fazla içerikte kullanmaktır. Ne yaparsanız yapın yapay zeka kullanan arama motorlarını kandırmaya çalışmayın. Doğal olun ve insanlara doğru bilgi verecek şekilde içerik üretin. Sabır bu işin en önemli püf noktasıdır. Açtığınız yeni sitenizin hemen ilk sayfa da olmasını sağlamak istiyorsunuz fakat bu çalışmadan mümkün değildir.

7. Örümceklerin Taramasını İstemediğiniz Sayfaları Engelleyin

Arama motorlarının belirli bir sayfanızı taramasını istemediğiniz durumlar olabilir. Bunu aşağıdaki yöntemlerle yapabilirsiniz:

Sayfanıza noindex etiketi koyabilirsiniz.

URL inizi robots.txt dosyanıza dissallow URL şeklinde yazabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu