fbpx
SEO

3 Adımda SEO Teknikleri

Herkesin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilmek için yarıştığı bir ortamda vereceğimiz 3 adımlık temel SEO teknikleri ile sitenize uygulamalar yaparak sonuçları gözlemleyebilirsiniz. Anlatacaklarım elbetteki diğer kriterleri yapmadan sıralamalarda çok iyi yerlere geleceğeniz anlamına gelmiyor. Okumaya ve kendimizi geliştirmeye her daim devam edeceğiz.

İndeksleme ve Taranabilirlik

Sitenizin arama sonuçlarında görüntülenebilmesi için, arama motorları tarafından belirli periyotlarla sitenizi ziyaret ederek indekslemesi gerekmektedir. Yaptığınız işi veya verdiğiniz hizmeti arama motorlarına ne kadar iyi ne kadar kolay ve açıklayıcı olursanız hafızaya alınan verilerin de doğru müşterilere sunulması o kadar kolay olacaktır. Arama sonuçlarında görüntülenebilmesi için arama motorları sayfalanızı indekslemelidir dedik bunu yapabilmek için site sahibi olarak arama motorlarına yol gösterici olabiliriz.

Tüm sayfalarınızın dizine eklendiğinden emin olun.

Google arama motorlarında indekslenmiş sayfalarınızı görmek için site:alanadiniz.com şeklinde arama yapabilirsiniz. Tüm sayfalarınızı kontrol edebilir indekslenmeyen sayfalarınızı kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde indekslenmiş URL sayınızı Search Console üzerinden görebilirsiniz. (Bakınız : Search Console > Kapsam)

Dizine alınmış sayfa sayısı ile veritabanınızdaki sayfa sayısı eşleşmiyorsa indekslenmeye sayfalarınızı dizine ekleyebilirsiniz. Ekleme yapmadan önce noindex meta etiketli sayfalarınızı kontrol etmenizde fayda vardır.

Tüm önemli kaynakların taranabilir olduğundan emin olun

Arama motorlarına Robots.txt dosyanız en önemli sayfalarınızın taranabilir olup olmadığı hakkında bir fikir sunacaktır. Dizine ekleme yaptınız robots.txt dosyanız normal fakat hala siteniz de indeks almayan sayfa mı var aşağıdaki sorunlara göz atmanızı öneririm.

  • Dahili olarak bağlantısı olmayan site sayfaları
  • Noindex meta etiketi
  • X-Robots Tag üst bilgisi

Bir arama motorunun web sitenizde belirli bir süre boyunca taradığı sayfaların sayısı, “tarama istatistiği” olarak adlandırılır. Sıralama faktörü olmasa da teknik olarak indekslenmeyen sayfalarınızı görüp o sayfalara önem vererek sitenizin trafiğini artırabilirsiniz. Sayfalarınızın ne sıklıkla tarandığını giriş çıkış sayfalarınızın istatistiğini analiz etmeli ve sayfalarınızı her daim diri tutmalısınız. Bunun için ücretsiz Search Console’ı ve Google’ın yine ücretsiz ürünü olan Analytics’i kullanabilirsiniz.

Tarama istatiğinizi kontrol ederek yinelenen sayfalarınız varsa kaldırmalısınız. Kırık linklerinizin kontrolünü yapmalı ve varsa bu linkleri kaldırmalı veya yönlendirmesini yapmalısınız.

  • 2) Sade ve gezinmesi kolay site yapısı

Gezinmesi kolay ve sade bir site yapmalısınız. Bu hem kullanıcılarınıza sitenizde gezinirken kolaylık sağlayacak hemde arama motorlarının sitenizi indekslemesini kolaylaştıracaktır. Düz bir site mimarisi, net sayfalama ve temiz bir site haritası, UX’i (User Experience) ve sitenizin taranabilirliğini geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli adımlardandır.

Site haritanızı oluşturun!

Site haritaları, arama motorlarının sitenizi bulmalarına yardımcı olur, arama motorlarına sitenizin nasıl yapılandırıldığını söyler ve yeni içerik bulmalarını kolaylaştırır. Bir site haritanız yoksa, hemen oluşturmalısınız. Buraya tıklayarak rahatça site haritanızı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz site haritanızı Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi araçlarına mutlaka yüklemelisiniz.

Site haritanızı güncel tutmalısınız. Site haritanızda 50 binden fazla URL bulundurmamalısınız ve site haritanız yönlendirmelerden ve engellenen URL’lerden arındırılmış olmalıdır. Site haritanızın W3C standartlarında kodlandığına emin olun.

İç bağlantılarınızı kontrol edin kullanıcıyı çok alt sayfalara bağlantı kirliliği oluşturarak yönlendirmeyin. Kullanıcıyı şayet farklı bir bağlantıya yönlendirecekseniz net bir şekilde göstererek yapın. Kullanıcı bu bağlantıya kendi isteği ile tıklarsa yönlendirme yapılmalı. Yalın ve net olmalısınız! Kırık linkleriniz varsa mutlaka düzeltmelisiniz.

  • 3) Site Hızı

Site hızı en son yapılan güncelleme ile artık en önemli kriterler arasındadır. Sitenizin hızını Google’ın ücretsiz ürünü olan Page Speed Insight ile buraya tıklayarak test edebilirsiniz. Şayet site açılış hızınız yavaşsa test sonucunda çıkan adımları inceleyip uygulayarak site açılış hızınızı optimize etmelisiniz. Temel olarak aşağıdaki optimizasyon adımları site açılış hızınıza katkı sağlayacaktır.

Css ve Javascript Optimizasyonu : Tasarımda kullanılan “.css” ve “.js” uzantılı dosyalarınızı css veya js sıkıştırıcı araçlar siteler ile sıkıştırabilirsiniz. Böylece dosya boyutu küçülmüş olacak buda site açılış hızınıza olumlu yansıyacaktır.

Resim optimizasyonu : Site açılış hızınızı en yavaşlatan nokta resimlerinizin boyutudur. Yüksek kalitedeki fotoğraflarınızın boyutları da yüksek olacağından MB cinsindeki fotoğraflarınızı KB dosya boyutlarına düşürmelisiniz.

Gzip tarzı sıkıştırmayı aktifleştirerek tüm dosyalarınızı sıkıştırabilirsiniz. Tarayıcı önbellekleme kullanabilirsiniz.

Sunucu yanıt sürenizi 200 ms’den daha az bir seviyeye düşürmelisiniz.

Kalıcı yönlendirmeleriniz için 301 geçici yönlendirmeler için 302 kullanmalısınız.

Tüm bu adımları uygulayarak sitenizdeki sonuçları siz de gözlemleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu