fbpx
Sosyal Medya

Sosyal Medyada Renk Uyumu Nasıl Sağlanır?

Renkler görsel iletişimde oldukça değerli bir araçtır. Global markaları düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen şeyler arasında markaların kendine has kullandığı renkler de gelir. Sosyal medya da sıklıkla renkleri kullanarak hedef kitle ile iletişim kurulan bir platform haline gelmiştir. Markalar neredeyse her gün hazırladıkları postlarla sosyal medya kullanıcılarının dikkatlerini üzerlerine çekmeye çalışırlar. Biz de şimdi hedef kitlemizi kendimize çekmek için bu markaların kullandığı temel renk uyumları üzerine guidelinelara biraz göz atacağız. Sosyal medyada renk uyumu nasıl sağlanır inceleyeceğiz.

Son yıllardaki trendlere göre:

Sosyal medyada paylaşılan görsellerde koyu renk ağırlıklı fotoğraflar yerine açık renkli fotoğraflar daha iyi bir izlenim oluşturuyor. Çok renk kullanılmasındansa, tek bir baskın rengin kullanılması daha fazla göze hitap ediyor.
Soft ve nötr renkler artık canlı renklerden daha çok kullanılıyor ve ilgi çekiyor.

Genel olarak Instagram akışınızı incelediğinizde bu temel rehber çizgiler içerisinde paylaşımlar yapıldığını göreceksiniz.

Sosyal Medyada Renk Uyumu Nasıl Sağlanır?

Postları hazırlarken kullanacağınız renkler ve görsellerdeki renk uyumları kullanıcıları profilinize çeker, üyelik ve tekrar ziyaret olanağını kuvvetlendirir. Sosyal medya yönetiminde oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olan renk uyumu akışınızı bambaşka bir hale geitrebilir.
Instagramda renk uyumuna dikkat etmek istiyorsanız ve hedefiniz daha fazla göze hitap etmekse birkaç temel renk paletiyle size rehberlik edebilecek, fazlaca kullanılan renk paletlerine biraz göz atalım.

-Birbirini destekleyen renklerde paletler 

Birbirine zıt olan renklerdir. Tamamlayıcı renkler olarak tanımlanırlar. Zıtlıktan doğan bir çekicilik etkisi vardır. Los Angeles Lakers’ın logosu bu palete örnek sayılabilir. Aynı şekilde Firefox’un logosu da zıt renkler paletine örnektir.

 

-Analog renk paletleri 

Analog palet renk skalasında yan yana duran renklerdir. Benzer renk şemaları genellikle doğada bulunur; uyumlu ve göze hoş gelirler. Örnek olarak mavi-yeşil-sarı analog renklerdir renk çarkında yanyana dururlar.

   

 

Monokramatik Paletler

Bu paletler renk çarkında tek bir renk üstündeki tonlardan oluşan paletlerdir. Dinlendirici ve tatmin edici bir his yaratır. Paypal ve Twitter’ın logoları monokramatik paletlere örnektir.

Nötr Sade Tonlarda Paletler

Nötr renkler toprak tonlarıdır; krem, beyaz, gri, kahverengi, bej, siyah gibi renkler bu grupta kullanılır. Nötr paletler sıcaklık ve sakinlik hissi ile minimalist bir çekicilik verir. Nötr renk paleti kullanımı moda tasarımlarında ve iç mimari tasarımda oldukça sık görülür.

 

En fazla tercih edilen sosyal medya platformu olan Instagramdan bahsedelim. Instagram ilk etapta hesabınıza girildiğinde kullanıcıların tüm resimlerinizi tek bir yerde gördüğü bir platformdur.
Profiliniz ilk kez ziyaret edildiğinde ızgaranız ilk görülen yerdir. Bu nedenle görüntüleri
ve renkleri feed’iniz bağlamında değerlendirmek önemlidir. Mesela; ızgaraya birbirinin yanına gelen fotoğrafları benzer renklerden olanlardan tercih ederseniz göz akışınızı yormaz. Aynı zamanda kompozisyonunuz göze hitap ederek kullanıcıların dikkatini çeker.

 

Sosyal medyada renk uyumu nasıl sağlanır yazımızı buraya kadar sıkılmadan okuduysanız “2020 Grafik Tasarım Trendleri” yazımız da dikkatinizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu